کودکان "زلان" حافظان کوچک طبیعت

تاریخ انتشار : 1402/05/08 - ساعت انتشار: ١٧:١٠ - گروه خبری : اخبار سازمان

مونـا نگـین- بلوط، برای بسیاری از ما خاطره‌ایست از جنگل و درخت، سنجاب‌ها و حتی شاید انیمیشن‌های کودکانه‌ای که در سال‌هایی نه چندان دور با اشتیاق به تماشای‌شان نشسته‌ایم. اما بلوط برای مردم و بویژه کودکان روستای "زلان" مفهومی از خود زندگی‌ست. در جای جای زندگی مردم این منطقه، بلوط جایگاه ویژه‌ای دارد؛ چه آنجا که درختان روستا و محل سکونت‌شان را پوشش داده چه آنجا که اقتصاد زندگی‌شان وابسته به این میوه کهن است.

برای سفر به این روستای زیبا، ابتدا کرمانشاه و سپس جوانرود را پشت سر می‌گذاریم تا به منطقه‌ای می‌رسیم سرشار از درختان پهن‌برگ و بلندقد که رهاوردشان برای ساکنان، میوه‌ای کهن و ارزشمند به نام بلوط است.
"زلان" هم همچون بسیاری از روستاهای کشور، نقطه‌ای محروم به شمار می‌آید؛ منطقه‌ای که هنوز هم در تعدادی از خانه‌هایش خبری از تلویزیون و سایر ابزار ارتباط جمعی نیست و کودکان بیشتر وقت خود را در محیط روستا، بین درختان و البته در کتابخانه کوچک روستا سپری می‌کنند.
اینکه در نقطه‌ای با این میزان محرومیت، کتابخانه وجود دارد خود نشان از تمایز این روستا با سایر نقاط مشابه دارد. اما آنچه بیش از همه باعث تمایز و تفاوت زلان شده وجود کودکان و به ویژه دخترانی است که طبیعت را عاشقانه دوست دارند و با آن آشنا هستند.
دختران این روستا با راهنمایی و تشویق تسهیلگر منابع طبیعی که در آنجا حضور دارد اقدام به اجرای طرحی ابتکاری کردند. آنها روی کوزه‌های کوچکی که در اختیارشان گذاشته شده بود، طرح های زیبایی از طبیعت نقاشی کردند اما این طرح‌ها و نقاشی‌ها با کار بسیاری از هم سن و سال‌هایشان متفاوت بود. این دختران، دانش و آگاهی خود درباره بلوط، درختان این میوه، آسیب‌ها و بیماری‌های درخت و حال منطقه در فصول مختلف سال را روی کوزه‌ها طراحی کردند.
کیفیت نقاشی و زیبایی ذهن و نگاه این کودکان به اندازه ای است که این کوزه‌ها هم اکنون در موزه منابع طبیعی کشور قرار داده شده تا همگان بدانند که نقش آموزش، آگاهی و البته زندگی در کنار طبیعت چه اندازه می تواند موثر و مهم باشد. وقتی کودکی از خردسالی با موضوع بسیار مهم و حیاتی همچون منابع طبیعی و طبیعت عجین است، ذهن آگاه و ناخودآگاه او به سمت این مسئله سوق یافته و در روند حیات خود به حفظ و نگهداری از این موهبت الهی می پردازد. دخترک کوچک روستایی که خوب می داند چه بیماری‌ها و مشکلاتی می‌تواند جان درخت سرزنده و زیبای بلوط را بگیرد یا سلامت آن را به خطر بیاندازد به یقین در آینده پاسدار و محافظ خوبی برای این درختان خواهد بود.

این فرزندان کوچک روستای زلان خوب می‌دانند که تنه ارزشمند درختان بلوط هر از گاه مورد حمله و هجوم قاچاقچیان چوب قرار می‌گیرد و این تهدیدی بزرگ برای پوشش سبز و زیبای رشته کوه‌های زاگرس است. از این رو حراست و صیانت از این پوشش و زیبایی را جزو وظایف خود می‌دانند.
این امر نشان می‌دهد دوستی با طبیعت و حضور درختان و گیاهان سرسبز کنار کودکان و در محیط زندگی آنها چگونه می‌تواند از آنها شخصیتی دوستدار طبیعت و منابع طبیعی بسازد. آنها نسبت به این مهم آگاهند که نقش درختان و پوشش سبز گیاهی چه اندازه برای  ادامه حیات کره زمین ضروری است.
اگرچه استعداد بی نظیر این دختران بسیاری از بازدیدکنندگان را شگفت‌زده می کند اما شگفتی بزرگتر آنجایی است که می فهمیم کتابخانه کوچک روستا در یک کانکس ایجاد شده و امنیت جان کودکان منطقه بشدت در خطر است. مردمان این روستا از حمله گاه به گاه گرگ‌ها به ساکنان منطقه خبر می‌دهند، خبری که حکایت از گرفته شدن جان برخی از این کودکانتوسط حیوانات وحشی به ویژه گرگ‌ها طی سال‌های گذشته دارد.
اما حتی این تهدیدها هم نتوانسته مانعی برای ابراز عشق و علاقه آنها به طبیعت و درختان زیبای بلوط شود. ساکنان زلان امیدوارند با ورود نهادهای مرتبط و نصب فنس اطراف کتابخانه، تا حدودی بتوانند از تهدید حیوانات وحشی در امان بمانند و همچنان بتوانند عشق و ایمان‌شان به طبیعت و زیبایی منطقه را در نوع زندگی، گفتار و رفتارشان جلوه دهند.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 

برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج




سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در یک نگاه
  • سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به عنوان یک سازمان مستقل حاکمیتی، اجرایی و در جایگاه تشکیلات یکی از معاونت‌های وزارت جهاد کشاورزی مسئولیت حفظ، احیاء، توسعه و بهره‌برداری اصولی و پایدار از منابع‌طبیعی تجدیدشونده کشور را بر عهده دارد. اعمال حاکمیت و مدیریت بر اراضی منابع‌طبیعی کشور که از آن به عنوان اراضی ملی و انفال هم یاد می‌شود، مأموریت خطیر و بی‌نظیر این سازمان است.

    هدف سازمان منابع‌طبیعی و آبخیزداری کشور، حفظ و حمایت، احیاء، توسعه و بهره‌برداری اصولی از جنگل‌ها، مراتع، اراضی جنگلی، بیشه‌های طبیعی، اراضی مستحدثه ساحلی، حفاظت‌ و حمایت از آب و خاک کشور از طریق مدیریت علمی بر حوزه‌های آبخیز و رعایت اصول توسعه پایدار می‌باشد.

ورود


تماس با ما
  • ستاد مرکزی:
    تهران - بلوار ارتش - بعد از مینی سیتی - کدپستی 1955756113
    تلفن: 4-02122446540 و 02122488530 و 02122446503
    دورنگار: 02122488556
    ملاقات مردمی: 02122488476
    پاسخگویی به شکایات: تلفن 02123563478 و فاکس: 02122488557
    آدرس تارنما: www.frw.ir
    صندوق پستی: info@frw.ir


    ساختمان شماره 2 (ستاد چالوس):
    چالوس - میدان معلم(مخابرات) - کدپستی ۴۶۶۱۹۵۳۵۳۷
    تلفن: 01152226521
    دورنگار: 01152249696

there is a pic here